Ärtsoppa“ arba geltonųjų žirnelių sriuba bei „Pannkakor med Sylt Lingon“ arba švediški blyneliai su bruknių džemu – kartu skamba kiek keistai, tiesa? Tačiau ši švediška tradicija atkeliavo iš viduramžių ir dažniausiai valgoma ketvirtadieniais. Siūlau išbandyti šį derinį kartu ir pabuvoti mintimis Švedijoje, kur toks derinys gana įprastas ir mokyklose, ligoninėse, biuruose, tačiau ir tuo pačiu gana gurmaniškas, nekasdienis valgis.
Šiame recepte dėl greitumo ir patogumo naudoju geltonuosius lęšius, o ne žirnius. Jei nerandate geltonųjų lęšių, puikiai tiks ir raudonieji lęšiai arba skaldyti žirniai (tik virs ilgėliau).
Ant vidutinės kaitros vidutinio dydžio puode įkaitinkite sviestą ir šaukštą alyvuogių aliejaus. Kepkite svogūnus 2–3 minutes, paskui sudėkite morkas ir česnakus. Kepkite dar 3–4 minutes. Suberkite čiobrelius ir lęšius, kepkite 3 minutes, retkarčiais pamaišydami. Paskui supilkite daržovių sultinį, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite lęšius pagal nurodymus, pateiktus ant pakuotės. Pagardinkite druska, pipirais. Lęšiams išvirus nuimkite puodą nuo kaitros ir rankiniu trintuvu plakite sriubą, kol ji taps kreminė. Pastatykite atgal ant viryklės ir užvirinkite.
Kaip iškepti blynelius
Įkaitinkite orkaitę iki 50 °C.
Suplakite kiaušinius. Supilkite pieną ir plakite toliau, kol susimaišys. Suberkite miltus, druską ir supilkite ištirpintą sviestą. Viską maišykite, kol sukibs.
Ant vidutinės kaitros įkaitinkite vidutinio dydžio keptuvę ir įpilkite į ją vieną vidutinį samtį tešlos. Paskleiskite mišinį po keptuvę. Kepkite po 1–2 minutes iš abiejų pusių arba kol gražiai apskrus.
Paruoštus blynelius dėkite į orkaitę, kad neatšaltų, kol kepsite kitus.
Patiekite su lęšių sriuba ir šaukštu bruknių džemo.